За сите љубители на морската храна, а особено октоподот, прочитајте и направете го овој рецепт кој ни го испраќа Тина Алексовска.
Состојки:
- октопод
- ловоров лист
- бибер во зрна
- рузмарин
- компир
- брокула
- 3-4 чешниња лук
- 100 мл бело вино
- зачини (оригано, босилек)
- црвен кромид
- шери домати
- цеден сок од 1 лимон
Начин на готвење:
- Октоподот ставете го да се обари на тивок оган со ловоров лист, бибер во зрно и рузмарин помеѓу 1 и 2 часа.
- Обарете ги компирот заедно со морковот, а брокулата пропржете ја на маслиново масло за јадење.
- На околу 5 минути пред да биде готова, пропржете заедно со исцедениот и исечкан на помали парчиња октопод. Во тавата додадете го и сечканиот лук, виното и зачините, како и обарените компир и морков.
- Непосредно пред да ја тргнете од оган, во тавата додадете го кромидот сечкан на полукругчиња и неколку шери домати пресечени на половинки.
- На крај, полијте со сокот од цеден лимот и сервирајте во чинија.
Украси со што ти душа сака и навали – низ шега ни пишува Тина 🙂
На здравје!
Повеќе салати на Gotvi.mk:
Врап со туна кој се прави за 5 минути
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути