Турското кафе не е само задоволство во шолја. Со него може да направите вкусни колачиња кои се топат во уста.
Состојки:
- 4 белки од јајце
- 4 лажици турско кафе
- 200 гр шеќер
- 1/2 кафена лажица каранфилче
Подготовка:
- Во сад се матат белките од јајца, па полека се додава кафето, шеќерот и каранфилчето. Се мати додека не се добие пенаста смеса.
- Се загрева рерната на 90 степени, се става хартија на плехот и се прават мали топчиња од смесата. Наредете ги на хартијата.
- Се докорираат по желба со рендано чоколадо или кокос.
- Печеме околу еден час, па откако ќе бидат готови, се поклопуваат две колачиња, а во средината се става чоколаден крем.
На здравје!