Цвеклото навистина има зачудувачки лековити својства. Овој зеленчук е познат уште од времето на Хипокрит и се користел за лекување многу болести, а старите Грци и Римјаните го користеле за намалување на висока температура.
Цвеклото содржи магнезиум, хлор, сапонини, бетаин, флавонодини, јод, цинк, калциум, натриум и природни нитрити. Хлорот во цвеклото има хипоалергено дејство и помага за прочистување на бубрезите, жолчното кесе и лимфата.
Цвеклото има лековито дејство кај 15 болести меѓу кои се: анемија, артериосклероза, хипертензија, дијабетес, помага кај болести на тироидната жлезда, ја подобрува меморијата и сонот, помага во периодот на климакс и го зајакнува имунитетот.
Единствен пропратен ефект е што урината и столицата стануваат црвенкасти при консумирање поголемо количество цвекло, но тоа е безопасно.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Црвена здрава чинија: Направете чорба од цвекло
Освежително и здраво: Смути од шумски плодови и цвекло
Домашен рецепт со кој повеќе нема ни да помислите на цвекло од тегла
Релаксирајте се: Чај кој ги опушта мислите и мускулите
Смути на денот: Моркови во чаша
Царот на овошните сокови: Зошто треба да пиете сок од јаболка?
Слабејте и уживајте: Смути со јаболка идеално за најавените горештини