Веќе пишувавме дека семките од лубеница помагаат при многу болести и дека се корисни многу за нашето здравје. Но, прочитајте колку се важни здрави семките од дињата:
Дињата е нискокалорично овошје кое изобилува со витамини и минерали и содржи голем процент вода, што ја прави идеално овошје за освежување за време на летните топли денови. но, најздравиот дел од дињата завршува во корпата за отпадоци, бидејќи го отстрануваме и фрламе.
Во Индија, семките од диња се најдрагоцен дел од ова овошје и се користат во секој дом.
По отстранувањето на средиштето на дињата, влакната заедно со семките се сушат на хартија, а по сушењето влакната се одвојуваат од семките. По овој процес потребно е добро да ги измиете семките под силен млаз вода, да ги исушите и да ги складирате.
Семките од диња се богати со протеини, омега-3 масни киселини, витамини и влакна. Според традиционалната индиска медицина, семките од диња имаат разладувачки ефект и се идеални за јадење на лето.
Во Индија, мелените семки од диња се додаваат во lassi (напивка од јогурт) и thandai (ладно млеко со зачини), а цели семки се додаваат во слатки и алва. Се додаваат во леб и печива, но и во торти и колачи. Можат да се јадат и како здрави грицки.
Поврзани вести на Gotvi.mk:
ВИДЕО: Нема веќе нервози во кујната – исчистете ги семките од лубеница за две минути
Изобилство на витамини во чаша – грижете се за здравјето
Дињата како лек – Свежина и здравје во летните денови
Внесете здравје во домот: Куркумата е лек за 100 болести
Идеален појадок за викендот: Шарено смути за ден полн енергија
Саси вода – пијалок за детоксикација на организмот на горештините
Ова масло е универзален лек: Рецепт кој ќе го направите во кујна