Дрита Хаџихамза ни испраќа рецепт за неодоливата Рози или Ѓул баклава, а која ја приготвила за време на празнувањето на Рамазан Бајрам. Таа ни го открива рецептот:
Состојки за шербет:
- 6 чаши шеќер
- 7 чаши вода
- сок од лимон
Водата и шеќерот се мешаат, се вари шербетот и се додава сокот од лимон, а откако ќе се згусне се отстранува од топлина.
Состојки:
- 3 јајца
- 1/2 чаша млеко
- 1/2 чаша вода
- 1 шолја масло за готвење
- 1,5 шолја брашно
- 1/2 прашок за печиво
- сок од половина лимон
- 1 лажица масло од сусам
- сол
- 200 гр путер
- 1 чаша растително масло
Начин на подготовка:
- Јајцата, млекотo, водата и маслото од сусам се мешаат во сад, а потоа постепено се додава брашното и малку сол, како и останатите состојки за да се добие конзистентнa каша.
- Тестото се поклопува со влажна крпа и се остава 3-4 часа.
- Откако ќе отстои тестото, се формираат топчиња со големина на портокал.
- Тестото се отвара со сукало и се сече на 4 дела (во форма на крст) за да се добијат 4 триаголници.
- Триаголниците се полнат со фил од орев и нишесте.
- Се пече на рерна на 180 степени додека да зарумени и се прелива со шербетот.
Начинот на формирање на баклавите погледнете го во видеото: https://www.youtube.com/watch?v=Ouc8AxbKfDs
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Баклава со вишни по одличен рецепт
Чоколадна фантазија: Рецепт за познатите Моцарт кугли
Брз колач: Десерт готов за миг