Најчесто поставуваното прашање периодов: Еве како да изберете лубеница

Најчесто поставуваното прашање периодов: Еве како да изберете лубеница

Сите сакаме да се освежиме со лубеница летниот период, а еве како да одберете сочна и крцкава лубеница за вас и вашите најмили
ЖОЛТА ДАМКА
Ако лубеницата на врвот има жолт круг или жолта дамка тоа е добар знак. Тоа е местото на кое лежела додека созревала, па најзрелите лубеници имаат жолтеникава дамка, додека белите светло зелена.
НЕМА ОШТЕТУВАЊА
Површината на лубеницата не треба да има никакви гребнатинки и оштетувања, треба да е тврда на допир, бидејќи ако е мека тоа е знак дека почнала да презрева.
КОЛКУ ПОТЕШКА-ТОЛКУ ПОДОБРА
Дури 92 проценти од лубениците се создадени од вода. Пподигнете неколку лубеници со иста тежина и видете која ви се чини најтешка, таа е најзрелата и најсочната.

singlepost_text