Ивана ни испраќа вкусен рецепт за подготовка на летно бурито со пилешко месо. Брзо, вкусно и неодоливо 🙂
Состојки:
- 8 тортиљи
- 1 кг пилешки гради
- 10 зелени пиперки
- 3 домати
- пченка
- сенф
- кашкавал
- сол, мешан зачин, бибер
- 2 главици кромид (по желба)
- 1 тиквичка (по желба)
Начин на подготовка:
- Пилешкото месо ставете го во тенџере со вода на оган и варете додека убаво не омекне. Процедете и исечкајте ги на ситни коцки.
- Зелените пиперки исечкајте ги на кругови и ставете ги во тава со загреано масло. Откако пиперките ќе се запржат и омекнат, додадете ги коцките варено пилешко месо и заедно пржете ги додека месото малку не зарумени.
- Посолете, додадете мелен бибер и малку мешан зачин. По желба, во смесата може да додадете претходно испржени, мали коцки тиквички, процедени од масло.
- Готовата смеса тргнете ја од оган, процедете ја од маслото на ситна цедалка и оставете ја да се олади. Во изладената смеса додадете ја пченката и измешајте.
- Доматите исечете ги на половина, а потоа на тенки кришки. Изрендајте го кашкавалот, а по желба, кромидот исечете го на тенки кругови и одвојте ги прстените.
- Земете една тортиља и премачкајте ја со сенф. Во средина на тортиљата ставете од претходно подготвената смеса од пиперки, пилешко месо (тиквички) и пченка. Врз неа наредете неколку парчиња свеж домат (прстени свеж кромид) и ренданиот кашкавал. Убаво завиткајте ја тортиљата.
- Истата постапка повторете ја со останатите тортиљи.
Добар апетит!
Поврзани вести на Готви.мк:
Печени тиквички со пилешко и зеленчук
Полнет ананас со ориз и пилешко
Шпагети со гриловано пилешко и песто сос
ВИДЕО: Рецепт за пилешко со 40 чешниња лук
Многу вкусно: Потпечена тава со пилешко месо и печурки
Посно и вкусно: Фурнарини за 1 минута