Кајзершмарн – рецепт за највкусната императорска палачинка

Кајзершмарн – рецепт за највкусната императорска палачинка

Колку добро знаеле да се хранат австиските императори. Направете го овој специјалитет според рецептов и барем за миг почувствувајте како е да се биде вистински цар 🙂

Состојки:

  • масло за готвење
  • 4 јајца
  • 250 гр брашно
  • 1/2 литар млеко
  • 30 гр суво грозје
  • малку сол
  • 30 гр шеќер
  • шеќер во прав за посипување

Начин на подготовка:

  1. Брашното, шеќерот, солта и жолчките се мешаат со млекото до добивање на хомогена густа смеса (слично на палачинките). Белките се матат посебно и се додаваат во тестото. Промешувате додека да добиете компактна смеса.
  2. Маслото се загрева, се налива смесата во тавата без да се меша и се посипува со суво грозје. Кон самиот крај, се превртува и се допекува од другата страна на силна рерна. Се сечка на парчиња кои ги потпекувате во тавата додека да фатат дополнителна боја.
  3. На крајот се сервира во чинија, се посипува со шеќер во прав. Според традиционалниот рецепт, се служи со компот или мармалад од сливи и сос од јаболка. Но, секако може да се служи и со други видови џем, слатко и преливи  по избор.

Бидете креативни и секој пат ќе имате различен вкус 🙂

Преслатко: Реакција на бебиња кога за прв пат пробуваат сладолед (видео)

Урнебесно: Реакцијата на мало дете кое прв пат пробува сланина (видео)

Прочитај интересни Gotvi.mk рецепти:

Чиа пудинг

Брзо и освежително: Смути од шумски плодови

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

ВИДЕО: Рецепт за леб кој не се меси

ВИДЕО: Како да излупиме лук, јајце, банана и компир за 5 секунди?

ВИДЕО: Турски специјалитет – рецепт за вртена пита со месо и компири

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна