Одличен рецепт кој ни го испраќа Филип. Мирисот кој ќе доаѓа од кујната ќе биде магнет за сите да пробаат веднаш штом излезе од фурната 🙂
Состојки:
- 550 гр брашно
- 230 мл млака вода
- 1 квасец
- 1 лажичка шеќер
- 1/2 лажичка сол
- 120 гр маргарин
- 1 лажица буковец
- 2-3 чешниња лук
- 2 лажици крупна сол
- малку маслиново масло
Начин на готвење:
- Во сад ставете ја млаката вода, додадете го брашното, солта, шеќерот и додадете го сувиот квасец.
- Оставете го тестото да нарасне околу 45 минути.
- Нараснатото тесто уште малку замесете го и поделете го на парчиња за лепиња. Ставете ги во плех за печење. Налејте маслиново масло на дното на плехот и на долниот дел од самото тесто и попрскајте со крупна сол и буковец.
- Во меѓувреме растопете ги маргаринот, додадете крупна сол, сечкан лук, буковец и убаво измешајте. Важно е смесата да биде многу густа. По вкус, доколку не постите, наместо маргарин може да употребите и путер.
- Печете на 220 степени во загреана рерна околу 30 минути. Пред самиот крај на печењето, секое лепче премачкајте го во еден дел со смесата и вратете во загреаната рерна додека убаво да се стврдне.
На здравје!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО: Рецепт за леб кој не се меси
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)