Елбасан тавата го добила своето име по градот Елбасан кој се наоѓа во соседна Албанија. Еве како оваа популарна тава да ја приготвите по рецепт на Соња.
Состојки:
- 500 грама јагнешко месо
- 1 шолја ориз
- 2 шолји вода
- 4 јајца
- 1 канче кисело млеко
- сол и бибер
Состојки:
- Јагнешкото месо го ставате да се пече во рерна на висока температура околу 30 минути. Доколку ви е полесно, можете месото да го испечете во најблиската фурна.
- Оризот се запржува со малку масло за готвење и се додаваат 2 шолји вода, како и сол и бибер по вкус.
- Кога ќе испари водата се додаваат јајцата кои се претходно изматени со кисело млеко, се промешуваат со оризот и се тоа се пече.
- Во оризот може да се стави и малку од маснотијата во која го јагнешкото месо.
- Целата смеса ја ставате во садот со јагнешко месо по половина час печење на месото. Продолжувате со печење додека тавата не порумени.
На здравје!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Тоа е тој вкус – Мусака во земјена тава
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Компир тава со кромид и сусам – посен и многу вкусен рецепт