Иако традиционалното песто се прави со пињоли, кај нас малку потешко се наоѓаат, па индиските ореви се одлична замена, вели Симона, која ни го испраќа овој практичен и вкусен рецепт за песто сос.
Состојки:
- свеж босилок
- пармезан
- индиски ореви (непечени)
- лук
- маслиново масло за јадење
- сол
Сите состојки се ставаат во блендер и пестото е готово буквално за нецели 5 минути. На вас оставаме да го направите балансост на состојките. По вкус, секако 🙂
Одлично е во комбинација со тестенини, како намаз, а одлично оди и со чипс. Уживањето и забавата може да започнат 🙂
На здравје!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Шпагети со гриловано пилешко и песто сос
Совет: Не ја фрлајте, искористете ја водата во која варите тестенини
ВИДЕО: Топ 3 начини да направите вистински декорации со салвети