Ражниќите или уште повеќе познати како ражничи се вистински специјалитет не само поради сочниот вкус на скара и еднаквото потпекување од сите страни, туку и поради уникатниот изглед и начин на сервирање 🙂
Денес готвиме маринирани пилешки ражниќи по рецепт на Ана. Брзо, вкусно и едноставно:
Состојки и начин на готвење:
- Потребно ни е околу 500 гр пилешки стек/бело месо.
- Месото го го посолуваме и оставаме така да отстои од претходната вечер.
- Пред печењето, следниот ден, го сечеме на коцки и го зачинуваме со лимонов сок, бибер, кумин, соја и малку мед.
- Парчињата месо ги набодуваме на стапче за ражниќ и печеме на скара по вкус.
- Сервирате со прилог по желба. Ана го сервирала месото со зеленчук потпечен на скара.
Практично, нели? На здравје!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
СОВЕТ: Како да направите добра маринада за скара на жар
9 совети за вкусна и сочна скара
Шпагети со гриловано пилешко и песто сос
ВИДЕО: Рецепт за пилешко со 40 чешниња лук