Многу вкусен специјалитет кој ни го испраќа Сања. Еве како да го приготвите:
Потребни состојки за пандишпан:
- 5 јајца
- 5 лажици шеќер
- 5 лажици мелени ореви
- 5 лажици брашно
- 1 прашок за печиво
- 1 лажици какао
Потребни состојки за фил:
- 5 јаболки
- 150 гр шеќер
- 100 гр сецкани ореви
- 700 гр млеко
- 2 пудинга од чоколадо
- 15 лажици шеќер
- 100 гр маргарин
Начин на готвење:
- Јаболката ги миеме, лупиме, ги сечеме на покрупни парчиња, ги попрскуваме со шеќер и ги ставаме да се печат околу 15 минути на температура од 250 степени.
- Во длабок сад ги матиме јајцата и шеќерот, им ги додаваме мелени ореви, брашно и прашок за печиво.
- Тавата ја премачкуваме со масло и ставаме 2/3 од смесата за пандишпан.
- Печените јаболка ги додаваме во тавчето со смесата и ги прелеваме со останатата 1/3 од смесата за пандишпан во која ставаме какао.
- Печеме 30 минути на температура од 250 степени.
- За подготовка на филот најпрво млекото и шеќерот ги ставаме на тивок оган, откако ќе зоврие го додаваме растопениот пудинг и сечканите ореви и убаво промешуваме.
- Го тргаме настрана и му додавеме маргарин.
- Испечениот пандишпан го филуваме и го оставаме да се олади.
- Го сечеме на коцки, попрскуваме со сечкани ореви и декорираме со јатки од ореви.
На здравје!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
Неговото височество: Топло – ладен колач
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет