Најдобриот рецепт за највкусна Велигденска погача.
Состојки за тесто:
- 1 кг Екстра бело брашно тип 400 од Жито Лукс
- 2 лажички сол
- 1 маргарин за премачкување
- 40 гр квасец
- 2 јајца
- 150 мл масло за јадење
- 100 мл млеко
- 2 лажички шеќер
- околу 300 мл вода
- сусам или ким за декорација
Начин на подготовка:
- Од горенаведените состојки се замесува изедначено тесто, се покрива и се остава да стаса околу 20 минути.
- Тестото се дели на 3 парчиња кои се обликуваат во 3 топчиња. Од секое се развива кора која се премачкува со маргарин и се витка во ролат.
- Се сечат парчиња кои се редат во тркалезно тавче и се остава на топло околу 20 минути. Погачата се посипува со сусам или со ким и се пече на 220°С – 250°С до 30 минути во зависност од рерната.
Добар апетит!