Овој вкусен специјалитет ни го испраќа Сања, а посебно интересна му е формата и начинот на кој се сервира. Прочитајте како:
Состојки:
- 1 кг компири
- 200 мл млеко
- путер
- 700 гр свинско месо
- 250 гр печурки
- 1 кромид
- 1 морков
- 1 лажичка сенф
- кечап
- масло за готвење
- зачини
- магдонос
Начин на готвење:
- Компирите ги лупиме, миеме и ставаме во сад со топла вода да се варат. Кога ќе бидат сварени ги цедиме, пасираме и додаваме сол, млеко и малку путер.
- Месото го сечкаме на коцки, му додаваме зачини, масло и вода и го ставаме во сад да се динста околу 1 час.
- На загреано масло ги пржиме исецканиот кромид, морковот и печурките. Откако ќе завршиме со пржење, смесата од кромид, морков и печурки ја мешаме со месото и продолжуваме со динстање.
- Пред крајот додаваме една кафена лажица сенф, малку кечап и исечкан магдонос.
- Од пирето од компири правиме форма на гнездо и го полниме со месото.
На здравје!
Прочитај поврзани рецепти:
Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки