Многу вкусно традиционално јадење по кое сме препознатливи во регионот и пошироко 🙂 Еве го Gotvi.mk рецептот:
Состојки:
- 400 гр грав
- кромид
- масло
- зачини ( сол, црн бибер, сушен зеленук, буковец, нане)
Начин на готвење:
- Го миеме гравот и го ставаме да се вари на тивок оган во сад со ладна вода.
- Кромидот го чистиме, миеме и сецкаме на ситни парчиња.
- Откако водата во која се вари гравот ќе добие жолта боја ја фрламе, го миеме гравот и додаваме нова загреана вода.
- Го додаваме и кромидот во водата и продолжуваме со варење на гравчето.
- Кога ќе биде сварено ја правиме запршката (масло, 1 лажица брашно, 1 лажица црвен пипер).
- На крај го ставаме во рерна да се потпече околу 15 минути на температура од 200 степени.
- Сервирајте со лепче и свежа салата. Одлично оди со маслинки, а за оние кои не постат периодов можете да го комбинирате со парче сирење.
На здравје!
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
ФОТО: Традиционална македонска даска