Една од првите асоцијации кога ќе се спомне похован кашкавал најчесто е свадба 🙂 Сепак, овој деликатесен рецепт можете многу едноставно да си го подготвите дома или кога ќе ви дојдат гости на ручек.
Состојки:
- 400 гр мешан тврд кашкавал
- 2 јајца
- 4 лажици брашно
- 4 лажици лебни трошки
- масло за јадење
Начин на готвење:
- Кашкавалот го сечеме на 4 парчиња по отприлика 100 грама.
- Јајцата се матат со 1 лажица вода.
- Секое парче кашкавал се потопува најпрво во вода, потоа убаво се поминува од сите страни во брашно, следно во јајцата и на крај во лебни трошки.
- Приготвените парчиња се оставаат во фрижидер 2 часа да се стегнат.
- Ги пржиме во сад со загреано масло. Откако ќе се испржат, се ставаат на салфетка да се впие вишокот на масло
- Се сервираат со тартар сос и парчиња лимон.
На здравје!
Прочитај поврзани рецепти:
ВИДЕО: Појадок за 8 минути – неодоливи сендвичи со шунка и кашкавал
Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки