Оваа мусака е специјалитет на Лилјана и навистина е превкусна. Направете ја и ќе имате одличен ручек за цело семејство. Еве како:
Состојки:
- 1 килограм компири
- 500 гр говедско или мешано мелено месо
- 1 главица кромид
- 2 моркова
- масло за готвење
- зачини по вкус
Состојки:
- Компирите ги лупиме и ги сечкаме на ситни коцки.
- Во загреана тава на оган го додаваме ситно сечканиот кромид да се пржи на загреано масло. Откако кромидот убаво ќе се пропржи му се додаваат меленото месо и зачините по вкус (сол, зачинал и бибер). Месото убаво се пржи додека течноста не испари.
- Потоа во смесата се додаваат ситно сечканите компири и морковите сецкани на тркалца. Се меша и кратко се пропржува.
- Добиената смеса се претура во земјена тава и се остава да се пече на температура од 180 степени околу 45 минути.
Рецепт за ориентална мусака тука
Рецепт за мусака со печурки тука
Рецепт за мусака со карфиол и мисиркино месо тука
На здравје!