Одлични совети од ресторан „Амор“ за да подготвите совршено свинско печење. Прочитајте внимателно:
Состојки:
- 1кг свински бут
- 1 кг грама компири
- сол и бибер
- масло за готвење
- компири
- морков
- брокула
Начин на готвење:
- Пазарете свинско месо од најблискиот маркет или месарница. Од ресторанот Амор во Кочани препорачуваат изборот да биде помрсен свински бут за да биде посочен.
- Убаво посолете го и зачинете го со бибер, а додадете и малку лукче и магдонос. На крај полијте го со масло за готвење (сончогледово, маслиново или друго по ваш избор).
- Во тавата додадете моркови, брокула и повеќе компири. Ставете ги парчињата месо врз зеленчукот, а компирите кои претходно сте ги исецкале на коцки ставете ги по краевите. На овој начин во текот на печењето месото ќе добие арома и пред сè ќе омекне.
- Покријте го тавчето со фолија и ставете го да се пече околу 3,5 часа во загреана рерна на 120 степени. Во текот на печењето можете да додадете и малку црвено вино.
Повеќе Gotvi.mk рецепти со месо прочитајте тука
Почнете да ја припремата Велигденската трпеза. На здравје!