Моцарела со песто сос – превкусна комбинација. Прочитајте како да зготвите брз и неодолив песто сос, а моцарелата ќе си ја купите од најблискиот маркет или локална продавница 🙂
Состојки:
- 1 пакување моцарела топчиња
- 2-4 шолји свеж босилек (како замена може и спанаќ)
- 2-3 чешниња лук
- 50 гр ореви или индиски ореви
- 1/2 шолја пармезан
- 150 мл маслиново масло
- сол и црн пипер по желба
Начин на готвење:
- Босилекот или спанаќот убаво се мие и се става во блендер заедно со оревите и половина од маслиновото масло.
- Се блендира неколку секунди додека не добиете кашаста смеса.
- Во сосот се додаваат истолчениот лук, останатиот дел од маслиновото масло и пармезанот. Добивате песто сос.
- Моцарела топчињата го вадите од пакувањето и ги цедите.
- Ставете ги на сад за сервирање. Сервирајте како на фотографијата.
Предлог: Доколку ви остане од песто сос, намачкајте го на тост лепче или паг сварете тестенини. Еве предлог рецепт да зготвите Тестенини во песто сос 🙂
Повеќе рецепти со тестенини прочитајте тука
Рецепт за „Mac and Cheese“ како домашен специјалитет тука
На здравје!