Овој рецепт кој ни го испрати Мартина е идеален за домашниот неделен или било кој свечен ручек. Еве како па приготвите печени шницли за 4 лица:
Состојки:
- 2 благи компири
- 4 обични компири
- 5 моркови
- 1 главица лук
- 6 парчиња свински шницли
- 1/2 чаша бело вино
- зачини (сол, бибер, оригано)
Состојки за подготовка на сос:
- 2 лажички сенф
- 1 лажичка мед
- малку балсамико или сок од лимон
Начин на готвење:
- Шницлите се пропржуваат во тава за малку да заруменат.
- Во намрсена тава се редат благиот и обичен компир, како и морковите пресечени на половинки или на 3 дела. Големината на сечење зависи од големината на целите моркови и компири. Сите треба да имаат приближно иста големина. Исто така во тавата се редат и чешнињата лук.
- Зеленчукот се зачинува и врз него се редат шницлите.
- Се полева со виното и се затвора тавата со алуминиумска фолија.
- Сè се пече заедно околу 1 час во претходно загреана рерна на 200 степени.
- По 1 час се трга фолијата и се остава да се запече уште 10-тина мин.
- Како прилог се подготвува сосот од сенф, мед и балсамико и се прелеваат месото и зеленчукот при сервирање.
Стотици рецепти за главни јадења тука
Со овој деликатес убаво оди и црно или црвено вино. На здравје!