Топ 10 неверојатно вкусни Gotvi.mk рецепти со компири

Топ 10 неверојатно вкусни Gotvi.mk рецепти со компири

Компирот се користи за исхраната на луѓето бидејќи е еден од најбогатите извори на скроб, витамини, минерали и растителни влакна, а содржи многу малку масти и воопшто не содржи холестерол.

Потеклото му е од Јужна Америка, поточно од Андите. Видот е доместифициран во јужниот дел на Перу, а во Европа го донеле Шпанците по откривањето на Американскиот континент во 1492 година.

Компирот е една од поважните намирници во човековата исхрана, а бил многу значаен во искоренувањето на гладта во Европа, но и во целиот свет. Некои земји, токму поради ова, имаат воведено и Ден на компирот.

Поради своите хранливи својства и позитивното дејство врз човековиот организам, компирот е значаен дел од секоја, како и од нашата кујна.

Прочитајте топ 10 Gotvi.mk рецепти во кои се употребува компир на линкот: https://gotvi.mk/?s=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80

singlepost_text