Медитерански фусили

Медитерански фусили

Почувствувајте го вкусот на Медитеранот во вашиот дом. Рецепт кој се приготвува брзо и лесно, а вкусот е неодолив. Прочитајте како да ги направите овие медитерански фусили.

Состојки:

  • 200 гр спирални тестенини (фусили)
  • 50 гр Ирко кашкавал
  • 50 гр шунка
  • 50 гр кулен
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 млад кромид исецкан на тркалца
  • 2 чешниња лук ситно исечкан
  • 5 шери домати исечени на половина
  • 10 маслинки каламата исецкани на тркалца
  • сол, бибер во зрна и рузмарин
  • магдонос за декорација

Начин на готвење:

  1. Тестенините ги вариме според упатството на кесичката.
  2. Во меѓувреме на маслиново масло ги пропржуваме кромидот и лукот додека не омекнат.
  3. Зачинуваме со сол,  бибер во зрна и рузмарин. По 5 минути ги додаваме шери доматите исецкани на половинки и маслинките исецкани на тркалца. Пропржуваме уште неколку минути и потоа ги додаваме сварените фусили.
  4. Мешаме убаво состојките да се соединат и динстаме уште 3-5 минути. Садот го тргаме од оган.
  5. Медитеранските фусили ги послужуваме во стаклена чинија додавајќи ги на средина шунката и куленот кои се претходно исецкани на ситни парчиња. За овој рецепт ние употребивме шунка и кулен од Пекабеско.
  6. Најодозгора го додаваме кашкавалот на коцки. Зачинуваме по вкус и декорираме со магдонос.

Повеќе рецепти означени со тестенини прочитајте тука

Повеќе вкусни рецепти во кои користевме Пекабеско производи тука

Пријатен медитерански ручек 🙂

 

ФОТО: Андриана Николоска