Јадењето риба се смета за многу здраво, особено поради фактот што рибата е богата со омега 3 масни киселини кои се антиоксидант. Еве препорака како да приготвите ципура на жар.
Состојки:
- 300 гр ципура
- сол
- лук
- магдонос
- маслиново масло за готвење
- лимон
- 100 гр компир
Начин на готвење:
- Исчистете ја ципурата или купете ја веќе исчистена.
- Посолете ја триејќи ја со прсти по целата должината. Оставете ја малку да отстои.
- Подгответе ја скарата на жар и убаво испечете ја рибата. Внимавајте да не загори поради јачината на жарта.
- Во меѓувреме, исецкајте ги ситно лукот и магдоносот и ставете ги во маслиново масло. Со вака направениот сос прелејта ја ципурата.
Сервирајте ја рибата со парчиња лимон, како и варен компир, ориз, морков, целер, брокула, блитва или со некоја салата со свеж сезонски зеленчук.
Рецепт за салата од блитва и прокељ тука
Фото: Ресторан Паце – Кочани