Мусака со печурки

Мусака со печурки

Турска, грчка, ориентална, за нас највкусна е македонската традиционална мусака 🙂 Прочитајте го овој одличен рецепт на Сања, превкусно е. Еве што ви е потребно за да ја приготвите:

Состојки:

  • 500 гр компири
  • 400 гр мелено месо
  • 500 гр свежи печурки
  • 1 кромид
  • зачини
  • масло за готвење

Начин на готвење:

  1. Компирите ги миеме, лупиме и сецкаме на ситни коцки и ги ставаме во тава за печење.
  2. На загреано масло ги пржиме претходно ситно исецканите печурки.
  3. Во друг сад ги пропржуваме прво иситнетиот кромид, па го додаваме меленото месо. Зачинуваме по вкус.
  4. Испрженото месо го додаваме во тавата со исецканите компири.
  5. Печеме околу 1час на температура од 200 степени

Рецепт за посна веге тава тука

Рецепт за мусака на ориентален начин тука

Рецепт за мусака со карфиол и мисиркино месо тука

СОВЕТ: Пред да ја извадите мусаката од рерна по желба може да ја прелиете со изматено јајце и кисело млеко.

Готви со љубов и уживај во храната 🙂