Неодолива и вкусна – таква е сармата која се готви во нашата земја. Македонските домаќин(к)и имаат рецепти за сарма кои се чиста 10ка. Еве еден таков рецепт на Зорица:
Состојки:
- 2 главици кромид
- 500 гр говедско или мешано мелено месо
- 1 шолја ориз,
- 1 лажичка вегета
- 1 лажичка црвен пипер,
- 1 лажичка сол,
- 1 лажича црн бибер
Начин на готвење:
- Кромидот се сецка ситно и се пропржува, по што се додава и месото.
- Откако ќе се соедини смесата се додаваат оризот и зачините.
- На лист од лоза/зелје/штавел се става од смесата и се мотаат сармите во големина по ваш избор.
- Се редат на тава на која на дното се поставени неколку листови за да се избегне загорување на сармата. Исто така, и најодозгора наредете само листови.
- Тенџерето со сармите се става да се вари на тивок оган 1-1,5 час додека се свари листот.
Неколку СОВЕТИ од Зорица за повкусни сарми:
По желба може да се додадат и неколку лажици доматно пире во тенџерето за време на варењето. Така сармите ќе се повкусни и посочни. Во тој случај не додавајте црвен пипер во филот со месото.
Поситно свитканите сарми според многумина се повкусни за јадење 🙂
Рецепт за сарма од кисела зелка тука
На здравје!