Викендот е одличен за подготовка на скара за целото семејство, но и за дружење со пријателите. Еве неколку кулинарски трикови за повкусна и сочна скара:
Tips&Tricks:
- Колку е месото потазе, толку скарата ќе биде посвежа и посочна.
- Пред да започнете со печење на месото, многу е важно да биде отстоено на собна температура, а не извадено од фрижидер или замрзнувач.
- Многу е важно скарата да ја загреете добро пред да го ставите првото парче месо. Убаво премачкајте со масло за готвење или повремено со парче сланина.
- Ако го маринирате месото, ќе биде помеко и посочно. Зачините, особено биберот е подобро да ги ставите врз испеченото месо, а не пред печењето.
- Пилешкото месо е особено вкусно доколку го намачкате со тенок слој сенф пред печењето.
- Врз секое месо кое е претходно маринирано или намачкано со масло за готвење нанесете рузмарин. Ќе му даде прекрасен шмек и вкус.
- Доколку сакате дополнителна арома и пикантен шмек, заедно со месото печете кромид и/или лути пуперки на парчиња.
- Откако ќе го испечете месото, ставете ги парчињата леб на скарата. Ќе добиете двојно задоволство и комбинација од неодоливи вкусови.
- На крајот, на загреаната скара можете да испечете сезонски зеленчук како прилог кон ручекот: тиквичка, модар домат, брокула, карфиол и друго.
Рецепт за Зеленчук на скара тука
Рецепт за Биено сирење на скара тука
За повеќе видеа со кулинарски трикови кликнете тука: https://gotvi.mk/category/tips-tricks/
Имајте убава скара и убав викенд 🙂