Во пресрет на Велигденските празници, Сања ни го испраќа нејзиниот рецепт за Велигденска торта. Прочитајте што ви е потребно за да ја подготвите.
Состојки:
- 100 мл млеко
- 1 јајце
- 250 гр маргарин
- 100 гр чоколадо за готвење
- 200 гр шеќер во прав
- 500гр бисквити
- 100 гр смокви
- 100 гр урми
- 100 гр сецкани ореви
- 100 гр суво гројзе
- 5 крем банани
- 250 гр желе бонбони
- 50 мл рум
Начин на готвење:
- Започенете со матење на јајцето, маргаринот и шеќерот во прав со миксер сè додека да добиете пенеста структура.
- Потоа постепено додавајте ги останатите состојки.
- Бисквитите иситнете ги на ситни парчиња и прелијте ги со млекото и румот, потоа додадете ги крем бананите, чоколадото и желе бонбоните.
- На крај останува да ги додадете уште исецканите урми, смокви и ореви, како и сувото грозје.
- Смесата убаво измесете ја со рака и направете форма по ваша желба. Нанесете ја на сад обложен со најлонска фолија за да може полесно да ја декорирате.
- За декорирањето може да користите шлаг крем, рендана чоколада, мелени ореви и слично по ваш вкус.
За подготовка на овој рецепт се потребни 40 минути, а печење не е потребно. На здравје!