Ако сакате да додадете во исхраната нешто свежо, хранливо и многу вкусно, Gotvi.mk ви ја препорачува оваа манџа од свежа зелка. Еве како да ја приготвите.
Состојки:
- 1 кг зелка
- 1 кромид
- 1 блага пиперка
- 1 доматно пире или домат
- 2 моркова
- 1 лимон
- 100 мл масло за готвење
- црвен пипер
- магдонос
- зачини
Начин на готвење:
- Зелката ја сецкаме ситно. Поголемиот дел од зелката го ставаме во тенџере за варење.
- Го рендаме кромидот и го додаваме во тенџерето заедно со доматното пире или ренданите домати.
- Ја додаваме и пиперката која претходно е ситно исецкана, како и морковите исецкани на тенки тркалца.
- Лимонот исцедете го и додадете го неговиот сок во тенџерето.
- Го додаваме црвениот пипер и зачинуваме по вкус. Прелеваме со маслото и 400 мл млака вода.
- Ставете да се вари на средна температура помеѓу 20 и 45 минути во зависност од зелката.
- По потреба, доколку изврие, можете да додадете уште млака вода.
- Пред да биде готова зелката, додадете магдонос.
Една тајна: згответе ја зелката од вечер и така ќе готвите на евтина струја, а ќе имате уште посочен ручек следниот ден.
Повеќе рецепти со свежа и кисела зелка тука
Свежо, посно и многу вкусно! Готви со љубов <3