Домашна ресана или јафа торта која се прави многу едноставно, а секој кој ќе ја проба, ќе побара репете 🙂
Состојки:
- 3 кори пандишпан
- 2 пудинга од ванила
- 5 жолчки
- 5 лажици шеќер
- 2 пудинга од чоколадо
- 200 гр црно чоколадо
- 200 гр чоколадо за готвење
Начин на готвење:
- Глазура од слатко од портокал или карамелизиран свеж портокал
- Направете бел фил – золчките се приготвуваат на пареа и се додаваат заедно шеќерот во пудингот од ванила кој сте го подготвиле претходно според упатството на кесичката. Измешајте ја смесата.
- Направете чоколаден фил – Растопете го црното чоколадо и додадете го во садот со претходно зготвените пудинзи од чоколадо. Измешајте ја смесата.
- Растопете го чоколадото за готвење на пареа.
- Започнете со редење. Ставете го првиот пандишпан. Премачкајте го со слој од растопеното чоколадо за готвење. По целата површина на пандишпанот рамномерно нанесете го белиот фил.
- Ставете го вториот пандишпан. Премачкајте го со слој од растопеното чоколадо за готвење. По целата површина на пандишпанот рамномерно нанесете го чоколадниот фил.
- Ставете ја најодозгора третата кора пандишпан. Украсете со глазура од слатко од портокал или карамелизиран портокал.
На здравје!