Овој грчки специјалитет Иле вели дека често го подготвува како предјадење или за време на викендот кога ке му се најават гости. Состојките се за подготовка на бујурди за 2 лица.
Состојки:
- 100 гр фета сирење
- 100 гр кашкавал гауда
- 100 гр козјо сирење
- 2 домати
- 1 чешне лук
- 1 црвени или жолти пиперки
- 1 лута пиперка
- црн бибер, пола лажичка оригано и магдонос по желба
Начин на готвење:
- Сè се сече на коцки и во претходно премачкано глинено тавче се реди по следниот редослед: домат, фета сирење, лута пиперка, кашкавал гауда, пиперка, козјо сирење и на крај по по едно тенко парче гауда за да се запече.
- Се додаваат и зачините и се пече 15 мин во претходно загреана рерна на температура од 200 степени.
- Пред крајот одозгора наредете тенко исечен домат на парчиња.
Добар апетит!
Поврзани Gotvi.mk рецепти:
Рецепт за сирење во фурна тука
Рецепт за топено сирење со сланина тука
Повеќе рецепти кои содржат сирење тука