Буденикот (пита) е многу вкусен специјалитет кој по избор можете да го направите со спанаќ, чварки, печурки, праз… Јелица подготвила буденик со урда и рукола. Еве го рецептот кој ни го прати:
Состојки:
- 1 кг наменско брашно
- 600 мл вода
- 1 коцка квасец
- 1 супена лажица сол
- 1 мала лажичка шеќер
- маргарин
- рукола
- урда
- ким
Начин на готвење:
- Од првите 5 состојки состојките се меси тесто кои се дели на 6 топчиња.
- Секое топче се расукува на кори кои се премачкуваат со маргарин или свинска маст и сè се поклопува со друга кора.
- На овој начин добиваме три кори. Од секоја се прави голема кора, се става во плех кој е претходно намачкан со масло за готвење.
- Се пропрскува со масло, се додаваат урдата и сецканата рукола.
- Постапката се повторува и со другите две кори.
- На крај се премачкува со јајце и се додава ким.
- Се остава да нарасне околу 40 минути, се сече на парчиња и се става во претходно загреана фурна да се пече 35-40 минути на температура од 200 степени.
Готви со љубов и уживај во храната!