Секој рецепт за подготовка на еклери има своја убаина и различен вкус. Тајната на нашиот рецепт е одличниот баланс помеѓу вкусот на еклерите и многу чоколаден прелив или стопено чоколади. Еве како да ги зготвите овие неодоливи еклери:
Состојки за подготовка на тестото за еклери:
- 200 мл вода
- 130 мл масло за готвење
- 140 гр брашно
- 1 прашок за пециво
- 4 јајца
Состојки за подготовка на филот:
- 18 лажици брашно
- 20 лажици шеќер
- 4 пакетчиња ванилин шеќер
- 1 литар млеко
- 1/2 шоља вода
- 1 пакување маргарин
Начин на готвење:
- Најпрво ставете ја водата во сад, додадете го маслото за готвење и оставете ги неколку минути да зовријат.
- Додајте ги брашното и пецивото, промешајте додека да се добие густа смеса, а потоа оставете тестото да се олади.
Откако ке биде добро оладено додавајте ги јајцата едно по едно и убаво мешајте додека да се впијат во тестото. - Тавата премачкајте ја со малку масло и брашно и со мала кафена лажичка ставете од смесата да се пече на температура од околу 225 степени во период од 30 минути.
- Откако ќе завршите со печење, оставете ги еклерите да се оладат и исечете ги на половина по должина.
- Во подлабок сад ставете ги брашното, шеќерот, ванилиниот шеќер заедно со половина од млекото и промешајте ја целата смеса убаво за да нема грутки.
- Процедете ја смесата неколку пати.
- Во друг сад на оган ставете го останатото млеко и водата да зовријат. Додајте ја претходно исцедената смеса заедно да се варат се додека не дојде до згуснување.
- Потоа измешајте го растопениот маргарин со веќе оладениот фил.
- Наполнете ги еклерите со фил.
- Прелијте ги со многу чоколаден прелив или растопено чоколадо.
Готви со љубов 🙂