Купус кифлите или кифли на војводински начин се нов специјалитет кој ни го испраќа Ана. Многу интересен и вкусен рецепт кој мора да го пробате.
Состојки:
- 2 јајца
- маргарин
- масло за готвење
Состојки за подготовка на тестото:
- 1/2 литар млеко
- 2 лажици сол
- 4 лажици шеќер
- 1 квасец
- 1 шоља масло за готвење
- 1 кг брашно
Начин на готвење:
- Од состојките за тесто замесете го тестото кое нема да биде ниту тврдо, ни меко.
- Го делиме тестото на 2 дела.
- Од едната половина растегнуваме една кора. Премачкајте ја со маргарин кој претходно е изматен со 2 жолчки.
- Свиткајте во форма на палачинка.
- Исечете во форма на триаголници и ставете ги во подмачкан плех за печење.
- Истото повторете го и со вториот дел од тестото.
- Изматете ги белките и премачкајте ги триаголниците кои се во плехот за печење. По вкус додадете сусам или сончоглед.
- Оставете го да стасува околу 1 час. Потоа печете го во загреана рерна по ваш вкус.
Уживај и готви со љубов 🙂