За да го подготвите овој превкусен специјалитет потребно ви е следното:
Состојки:
- 400 гр мелено месо
- 200 гр сланина
- 150 гр кашкавал
- 150 гр печурки
- маслиново масло и зачини
Начин на готвење:
- Во тавче се реди сланината која е исечена на долги и тенки парчиња.
- Врз сланината се става меленото месо (свинско или говедско измешано со пилешко месо) кое е зачинето со црн и црвен бибер, сол и нане.
- Откако ќе го ставите меленото месо, врз него ги додавате печурките,а најодозгора кашкавалот.
- Ставете малку маслиново масло и буковец.
- Краевите од сланината преклопете ги преку состојките и ставете да се пече 35-40 минути на температрура од 180 степени.
Гурманската домашна плескавица сервирајте ја на четвртини. На здравје!