Тестенините според многу истражувања се број еден избор на многумина. Ви го откриваме сочниот и неодолив Gotvi.mk рецепт за подготовка на сос за паста.
Состојки:
- 250 гр мелено телешко или мешано месо
- 200 гр печурки
- 1 глава кромид
- 2 чешниња лук
- 200 гр проќељ исечени на половинки
- 2-3 моркови (пола рендани, пола на кругови)
- 50 гр сончоглед лупен
- 50 гр сусам интегрален
- 250 гр сос од домати
- Сол, црн бибер, мајоран, и босилок.
- Пармезан
- Тестенини по желба (шпагети,тортелини,равиоли и слично)
Начин на готвење:
- Го рендаме кромидот во посебен сад за готвење, го додаваме ренданиот и сецкан морков.
- Пропржуваме на маслиново масло. Во истиот сад ги додаваме печурките и динстаме уште 5 минути на умерена температура.
- Потоа ги додадаваме печурките и месото кое е претходно зачинето со горенаведените состојки.
- Откако ќе се испржи месото ги додаваме семките и сосема малку бело вино (5 дл), како и сосот од домати. Се динста дополнителни 15 минути.
Се служи со пармезан и босилок, како и тестенини по желба кои се претходно сварени според упатството на кесичката.
Овие состојки се доволни за 4 лица.
Добар апетит!