Ова вкусно јадење е традиционален дел од нашата кујна. Gotvi.mk препорака е да подготвите чомлек на охридски начин по рецептот на Соња. Еве како:
Состојки:
- 2,5 кг мали кромидчиња
- 1 кг јунешка кртина
- 2 главици лук
- 1/2 чаша вински оцет
- 1/2 чаша вода
- масло за готвење
- сол, црн бибер и црвен пипер
Начин на готвење:
- Месото се сече на парчиња. Се чистат кромидот и лукот.
- Наредете ги во тава за печење по следниот редослед: ред кромид и лук, ред месо. Лукот треба да има тенка кора за да не се стопи.
- Се посипува со црвен пипер, црн бибер и сол.
- Додадете го винскиот оцет, водата и маслото за готвење.
- Тавчето се покрива и се пече 2-3 часа на 200 степени.
Готви со љубов 🙂
Прочитај поврзани рецепти: