Пица лазањи

Пица лазањи

Овој поинаков рецепт за лазањите на кои сме навикнати внесува вистинско освежување во домашната кујна. А, и многу поедноставно се готви. Еве како тоа го прави Биљана:

Состојки за бешамел сос:

  • 5 лажици маргарин/путер
  • 5 лажици брашно
  • 1 литар млеко
  • 1 шоља сос од домати
  • оригано

Начин на готвење:

  1. Во голем сад за готвење ставете го путерот. Загревајте на средна температура.
  2. Откако путерот ке се стопи, додајте го брашното и мешајте.
  3. Постепено додавајте го млекото. Совет: млекото нека биде на собна температура еден час пред да го додадете.
  4. Постојано мешајте. Додајте го сосот од домати или свежо рендани домати.
  5. Додајте сол, црн пипер, оригано и други зачини по вкус. Мешајте додека не се згусне.

Состојки за пица лазањите:

  • 500 грама кори за лазањи
  • 800 грама кашкавал
  • 500 грама шунка
  • 250 грама печурки
  • подготвениот бешамел сос

Начин на готвење:

  1. Во голема тава за печење рамномерно нанесете масло за готвење.
  2. Истурете малку од бешамел сосот. Врз него наредете го првиот слој од корите за лазањи.
  3. Во посебни садови изрендајте ги шунката и кашкавалот.
  4. Нанесете врз првиот слој третина од ренданите шунка и кашкавал. Рамномерно ставете ги врз целата површина сите сецкани и исцеде маринирани печурки. Полијте со бешамел сос.
  5. Нанесете втор слој од корите за лазањи. Наредете ја втората третина од ренданите шунка и кашкавал. Полијте со бешамел сос.
  6. Наредете го одозгора третиот слој од корите за лазањи и одозгора распоредете го рамномерно остатокот од шунката и поголем дел од кашкавалот. Полијте со бешамел сос.
  7. Наредете го четвртиот слој од корите за лазањи.
  8. Полијте одозгора со остатокот од бешамел сосот.
  9. Ставете ја тавата да се пече во загреана рерна на 180 степени додека не добијат румена боја.
  10. Десетина минути пред да ги извадите, нанесете го ренданиот кашкавал што ви остана по целата површина на пица лазањите и вратете ги да се печат.

Оваа количина е потребна за да направите голема тава лазањи. Доколку сакате да направите помалку, преполовете ја количината на сите состојки. Во подготовката ние користевме Пекабеско шунка и Дијамант масло за готвење.

За освежување можете да додадете и малку рендан морков, а доколку сакате поинаков шмек помеѓу корите додајте и неколку цели парчиња шарен бибер во зрна.

Готви со љубов 🙂

Добар апетит!