Еден од највкусните оброци за наутро, кој е доволно калоричен за да ве држи сити до ручек. Погледнете што ви е потребно за да го подготвите.
Состојки:
- 500 грама урда
- 2 јајца
- 2 лути пиперки
- 100 грама сланина
Начин на готвење:
- Најпрвин ставете ги сланината исецкана на коцки и сецканите пиперки на силен оган да се запржат додека не станат крцкави. За овој рецепт употребивме сланина од Пекабеско.
- Додадете ја урдата во истиот сад со сланината и пиперките и запржете 5-8 минути на силен оган. Доколку користите вок тава не мора да користите масло за готвење, но по избор можете да додадете малку маслиново масло.
- Во истиот сад за пржење додадете ги јајцата. Пржете додека урдата не добие жолтеникава боја.
Вкусот на урдата измешан со сланина и лута пиперка е неверојатен, мацкајте со парче леб испечено на тостер со мерак J
На здравје!