Еве како да подготвите вкусен домашен десерт од интегрално брашно и мармалад. Рецептот ни го испрати Јелица Зафирова.
Состојки:
- 1 килограм интегрално брашно
- 250 грама шеќер
- 1 пакетче квасец
- 1 шоља за млеко
- 2 пакетчиња ванилин шеќер
- 4 јајца
- 1 жолчка од јајце
- 1 шоља зејтин
- 500 грама мармалад
- 100 грама суво грозје
Начин на готвење:
- Квасецот, млекото, малку брашно и шеќер се замесуваат во посебен сад.
- Се додаваат јајцата, зејтинот и остатокот од брашното.
- Тестото се меси околу 10 минути и се остава да нарасне.
- Откако ќе нарасне се прави кора со дебелина на бисквит и се премачкува со мармалад. По вкус може да додадете и суво грозје или други суви плодови кои ги сакате.
- Тестото се мота во форма на ролат и се става во тавчe обложено со мрсна хартија.
- Потоа се премачкува со жолчка од јајце и се остава пак да нарасне.
- Милибродот се пече околу 40 минути на температура од 200 степени.
- Откако ќе се испече се остава 10тина минути да отстои, а потоа се сервира. По избор, откако ќе го исечете на парчиња, можете да му додадете и шеќер во прав.
На здравје!