За сите оние кои уживаат во вкусот на домашна салца и праз. Се подготвува многу едноставно и е вистинско освежување за време на ручек или како предјадење.
Состојки:
- 3 домати
- 1 пиперка
- 1 мало праче кромид
- магдонос
- 1 парче праз
- маслиново масло
- црн пипер
- сув босилек
Начин на подготовка:
- Доматите се рендаат или блендираат и се ставаат во сад да се варат.
- Откако ќе почнат да вријат се додаваат парчињата ситно сецкана пиперка и ситно сецканиот кромид.
- Пред да го тргнете од шпорет, во сосот од домати додадете и ливчиња магдонос по желба.
- Празот исецкајте го на тркалца.
- Во сад за сервирање ставете го сосос од домати и додадете ги парчињата праз. Зачинете со малку маслиново масло, сол, црн пипер и сув босилек.
На здравје!