За сите љубители на вкусните чорби, денешна препорака на Gotvi.mk е да ја зготвите крем чорбата од тиква и компири. Брзо се подготвува, а има одлична хранлива вредност. Рецептот и фотографијата ни ја испрати Сања Митева.
Состојки:
- 1 главица кромид
- 3 чешниља лук
- 400 грама исчистена бела тиква
- 1 поголемо парче компир
- 1 дл. павлака за готвење
- 1,5 литар зеленчукова супа
- мешан зачин
- црн пипер
- масло за јадење
Начин на подготовка
- Кромидот и лукот се сецкаат ситно.
- Исчистената тиква се ренда на покрупно ренде, компирот се лупи и се сече на покрупни коцки.
- На малку масло се пропржуваат кромидот и лукот, а потоа се додаваат компирот и тиквата. Се додава зеленчуковата супа и се вари уште 20 минути на умерена температура.
- Омекнатиот зеленчук (компирот и тиквата) се цеди и со малку течност од варењето се става во блендер.
- Зеленчукот се врака во супата во која се вареше. Доколку сакате чорбата да биде поразредена се додава малку вода.
- Се додаваат зачини по желба и чорбата се вари додека да зоврие.
- Во готовата чорба се меша павлаката за готвење.
На здравје!