Италијанската кујна е одомаќинета во многу земји, а особено е популарна и во нашата земја. Денеска за ручек ви предлагаме да зготвите тортелини во бел сос со сланина и павлака.
Состојки:
- 1 пакување тортелини
- 100 грама сланина Пекабеско
- 50 грама шунка Пекабеско
- 200 грама Пекабела павлака на Пекабеско
- свеж лук
- зачини по вкус
Начин на подготовка:
- Тортелините се варат според упатството наведено на самото пакување
- Ситно исечканиот лук го ставаме да се пропржи
- На загреаното масло за јадење со лукот ја додаваме сланината исецкана на ленти.
- Пропржуваме кратко додека сланината не добие румена боја.
- Сварените тортелини ги ставаме во сад. Ги додаваме сланината и лукот.
- Во истиот сад додаваме 200 грама павлака. Промешуваме додека смесата не се соедини и додаваме оригано и други зачини по вкус
- Сервираме во посебен сад кој го украсуваме со шунка исечена на ленти.
На здравје!