Освен што е многу здрава и хранлива, сервираната шарената боранија е вистинска уметност и за очите.
Состојки:
- Половина пакување замрзната зелена боранија од Пекабеско
- Половина пакување замршната жолта боранија од Пекабеско
- 1 домат или 100 мл. доматно пире
- 1 морков
- 1 зелена пиперка
- 1 главица кромид
- 500 мл млака вода
- Масло за јадење
- Сол, црн бибер и вегета по вкус
- Магдонос по вкус
Начин на подготовка:
- Во загреано масло на оган го додаваме изренданиот кромид да се пропржи додека не омекне.
- Потоа го додаваме ренданиот домат и зелената ситно сецкана пиперка.
- Кога овие состојќи ќе заруменат во садот ги додаваме зелената и жолтата Пекабеско боранија.
- Продолжуваме со динстање додека боранијата не омекне.
- Кога состојките се омекнати додаваме 300 мл млака вода, еден морков исецкан на тркалца, 1 лажичка вегета, сол и црн бибер по вкус.
- Го затвораме садот и ја оставаме боранијата на тивок оган 30-40 минути откако ќе зоврие.
- Пред самиот крај додаваме ситно сецкан магдонос по желба.
На здравје!