Tag: чувар

Повеќе

Првото црвено јајце се чува цела година – Што се прави со старото јајце чувар на куќата?

Велигденските јајца се фарбаат на Велики четврток, а првото има голема моќ. Првото јајце за Велигден кое се фарба во мугрите е чувар на секој дом.Новото јајце го заменува чуварот на куќата, првото црвено јајце кое цела година стоело дома, а старото се фрла во река. Според народните верувања и […]

Препораки

Овој зеленчук е чувар на срцето – Важно е да го јадете подготвен на овој начин

Карфиолот е зеленчук кој го забрзува метаболизмот, ги исфрла токсините, богат е со витамини, особено витамин Ц, а штити и од многу болести. Во последно време нутриционистите му посветуваат повеќе внимание, бидејќи е здрав и диетален. Се смета дека делува моќно во превенирањето неколку видови карцином, спречува срцеви заболувања, а […]