Tag: масло

Повеќе, Препораки

(Видео) Како соодветно да го отстраните отпадното масло после готвењето

Компанијата Суниленс доставува 3 литарски пластични садови за собирање на отпадно масло за јадење директно до вашиот дом. Отпадното масло за јадење се отстранува лесно и едноставно. Потребно е да ги следите овие 5 чекори: 1) Кога ќе завршите со пржење на храната, оставете го тавчето најмалку еден час за […]

Tips & Tricks

Заборавете на мачното чистење на ледот од ладилникот – Има лесен трик

Речиси секој од нас знае колку е макотрпно чистењето на ладилникот, но сега постои брз и едноставен трик со кој нема главоболка. Сè што треба е ѕидовите, фиоките или комората на ладилникот, во зависност од тоа што имате во него, да ги премачкате со малку масло. Тоа ќе создаде лизгава […]

Tips & Tricks

Вака ќе проверите дали маслото е доволно загреано – Нема да се лепи храната повеќе

Постои еден трик со кој може да проверите брзо и лесно дали маслото е доволно загреано во тава, за да почнете да пржите без да ви се залепи храната која ќе ја приготвувате. Земете една дрвена лажица и ставете ја во маслото. Кога ќе се појават меурчиња околу неа, тоа […]

Повеќе, Препораки

Го фрлате отпадното масло за јадење во мијалникот? Еве како ја загадувате природата

Во нашата земја до 2009 година немаше организиран систем за собирање и рециклирање на отпадните масла и масти за јадење кои се создаваат во големи количини при подготовката на храна во индустриските објекти и домаќинствата. Пред неколку години, се направија законски измени кои ги обврзаа правните субјекти во прехранбената индустрија […]

Повеќе, Препораки

Нов систем за собирање на отпадно масло за јадење од домаќинствата – Еве како да се вклучите во оваа еко акција

Отпадните масла за јадење се создаваат при приготвување на храна од страна на домаќинствата, прехранбените производители, угостителските објекти и други корисници на растителни масла. Маслата за јадење после нивната употреба добиваат својство на отпад кој содржи токсични материи и претставува потенцијален загадувач на сите еко системи во природата. Поради несоодветното […]

Tips & Tricks, Десерти, Препораки

Едноставен трик со кој колачот повеќе нема да ви се лепи на тавчето за печење

Многу често кога печеме колач се соочуваме со проблем – колачот се лепи за дното или страните на тавчето за печење, па не можеме да го обликуваме колачок за сервирање. Подмачкуваме со масло, користиме хартија за печење… Но, постои еден едноставен трик, како овој проблем да биде минато: Подмачкајте го […]

Tips & Tricks, Препораки

Од отпадно масло до енергија – Вклучи се во еко акцијата на Суниленс

Отпадните масла за јадење се создаваат во големи количини секој ден. Поради несоодветното отстранување на овој вид на отпад, тој претставува најчест причинител за загадување на водата, почвата и на 1/4 од сите загадувања. Следејќи ги интернационалните практики на циркуларна зелена економија, во 2009 година Суниленс започна со собирање, складирање, […]

Tips & Tricks

За маслото да не прска при пржење – има лесен трик, нема да се горите повеќе

Лесно, корисно и евтино, има еден трик за маслото да не прска кога готвите. Верувале или не, се што треба е само да додадете малку сол. Повеќе од тавата нема да прска. Исто така, постои и втор трик, кој се состои од тоа да додадете неколку зрна грав. На тој […]

Препораки

Зошто треба да користите рицинусово масло?

Рицинусовото масло е корисно и треба внатрешно да го внесувате бидејќи помага за смирување на цревата, помага полесно да се прочистите, а воедно погодно е за сите болести.Ако го користите надворешно, маслото ја смирува кожата, има бројни бенефити и го отстранува масното ткиво. Одлично е и за косата бидејќи го […]

Tips & Tricks

Докторите не ве предупредуваат на ова – ова масло е поопасно и од отров

Докторите не сакаат да ве предупредат, но ова масло е поопасно и од отров. Иако многумина сметаат дека е здраво и го користат, маслото од соја прави многу здравствени проблеми и потешкотии.Ова масло потекнува од соја, но многумина не споменуваат дека таа е отровна во природата. За неа треба огромен […]