Наместо чоколадна глазура можете да ги послужите со сладолед или со шеќер во прав.
Состојки:
- 540 гр јогурт
- 120 мл масло
- 180-250 гр шеќер
- 10 гр ванилин шеќер
- 300 гр брашно
- 1 лажичка прашок за печиво
- 25 гр какао
- сладолед, шеќер во прав или чоколадна глазура
Начин на подготовка:
- Вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени.
- Во поголем сад ставете прво влажни состојки: јогурт, масло, додајте шеќер и ванилин шеќер, просеано брашно со прашок за печиво и какао. Матете со миксер околу 3 минути.
- Намастете плех. Излејте ја смесата во тепсија. Печете на 200 степени околу 30 минути.
- Почекајте колачот да се излади, па исечете на коцки. Посипете со шеќер во прав или чоколадна глазура. Колачот можете да го послужите и само со топка сладолед.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Cooking“:
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна