Со рецептот за кремаст ручек ви ја донесуваме и легендата како настанале тортељините.
Состојки:
- 500 гр тортељини
- 250 мл павлака за готвење
- 60 гр димен кашкавал
- 1 главица кромид
- 70 гр сланина
- 120 гр спанаќ во брикети
- 2 чешниња лук
- 2 л вода
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Згответе тортељини во врела вода, 10 минути. Во тава ставете сланина, пропржете. Извадете од тава. Додајте кромид и брикети спанаќ.
- Динстајте 10 минути. Додајте павлака за готвење, лук. Посолете и побиберете. Додајте кашкавал. Соединете ги состојките. Додајте зготвени тортељини во смесата.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Иги“:
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна