Ако сакате да направите незаборавен десерт, пробајте го овој рецепт!
Состојки:
- 200 гр шеќер
- 70 мл вода
- 1 ванилин шеќер
- 120 гр путер (маргарин)
- 150 гр мелени кикирики
- 150 гр мелени бисквити
- 50 гр растопено чоколадо
- 100 гр чоколадо за прелив
- 2 лажици масло за прелив
Начин на подготовка:
- Во тенџере ставете шеќер, додајте вода и ванилин шеќер и оставете да врие околу 5 минути. Додајте маргарин па кога ќе се растопи додајте мелени кикирики. Измешајте па додавајте бисквити да добиете гуситна. Тргнете од оган.
- Масата поделете ја на три дела, па во едниот дел додајте растопено чоколадо.
- Обложете мал плех со проѕирна фолија па на дното ставете светол дел и израмнете. Преку ставете чоколаден дел, па повторно светол. Израмнете и убаво покријте со фолија. Ставете во фрижидер на 2-3 часа.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна