За само половина час и без нараснување на тестото: Вкусни кифлички со фил по ваша желба

За само половина час и без нараснување на тестото: Вкусни кифлички со фил по ваша желба

Кај овие кифлички сѐ се прави одеднаш, не морате да ги оставате ни тестото ни квасецот да нараснат. Кифличките можете да ги правите слатки или солени – можете да ги полнете со џем, кремови, сирење и шунка…

Состојки:

  • 500 гр брашно
  • 20 гр квасец
  • 250 мл топла вода
  • 50 мл масло
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка шеќер
  • сусам
  • посен мајонез

Начин на подготовка:

  1. Во чинија издробете квасец, додајте шеќер, 1 лажичка брашно, вода, масло и измешајте. Постепено додајте го остатокот од брашното и сол. Сите состојки соединете ги и замесете глатко тесто. Од тестото развлечрте круг со дебелина од 2-3 мм и исечкајте на 16 делови. Триаголниците свиткајте ги во кифлички.

     

  2. Солените кифлички премачкајте ги со посен мајонез или растопетн маргарин и посипете со сусам. Печете на 190 степени додека не поруменат, околу 20 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Cooking“:

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Диета со која ќе се ослободите од дебелите бутови, широки колкови и салото на стомакот

Диета која се држи 7 дена со вашата омилена храна

Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот

10 „убијци“ на вишокот калории

Ако појадувате ќе ослабете и ќе го забрзате метаболизмот – Еве како

Како да ослабете според хороскопскиот знак?

Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате